VVX Service - Svensk Energiförbättring

IMG_8817
Service och packningsbyte på Chalmers
krokslättfabriker1-e1465375890460[1]
Torbjörn från Alfa Laval hjälper till på Krokslätts fabriker
Ny bild Jk 2(1)
Besiktning och service av växlare på Volvo.
värmeväxlare service
Packningsbyte på badhuset Lidköping kommun.

Förebyggande underhåll av värmeväxlare

Värmeväxlaren består av en tunn, korrugerad metallplatta med öppningar för genomgång av de två medierna, mellan vilken värmeöverföringen sker. Plattorna är utrustade med en gummipackning vilket försluter kanalen, leder vätskan in i alternerande kanaler och kontrollerar flödesriktningen av komponenterna i värmeplattsystemet. Packningarna är gjorda av gummimaterial såsom Nitril (NBR), EPDM och Chloroprene (CR). Allt gummimaterial har en naturlig åldringsprocess.

Hur lång livslängd en packning har beror på olika faktorer:

  • den tekniska vätskans kvalitet
  • packningens material
  • komponentens exponering
  • temperatur
  • tryck
  • användning
  • öppningsfrekvens

ALLA plattvärmeväxlare behöver förr eller senare rekonditioneras. Två av de vanligaste orsakerna till försämrad prestanda hos plattvärmeväxlare är:

  • utslitna packningar som orsakar externt läckage
  • beläggningar på plattornas ytor som reducerar värmeöverföringen

Två metoder för att avlägsna smutsen

CIP-rengöring
Rengöring på plats genom cirkulation av vätska utan att demontera värmeväxlaren.

Mekanisk eller kemisk rengöring
Vi demonterar plattvärmeväxlaren och skickar den till vår toppmoderna, miljöanpassade center. Våra specialister underhåller, reparerar, rekonditionerar och uppgraderar den.

Vi erbjuder utbytespaket. Skicka in ditt smutsiga och få ett rent i retur!

Våra tekniker utbildas fortlöpande, allt för hålla sig a jour med den tekniska utvecklingen inom värmeindustrin. Svensk Energförbättrings regelbundna kontroller skyddar din investering genom snabba åtgärder.

Förutom service, packningsbyten, plattpaket, rekonditionering och utbyggnad av Alfa Lavals värmeväxlare tar vi även hand om andra värmeväxlarfabrikat.

Besiktning och service av värme-, kyl- och sjövattenväxlare.

Korrekt användning och underhåll av utrustningen ger längre produktionstid. Med förstklassig service från Svensk Energiförbättring är tiden med oplanerade driftstopp överspelad.

Mer produktionstid innebär mindre besvär, längre livslängd hos utrustningen, ökad kapacitet och högre lönsamhet.

Vi rekommenderar årlig service av sjövattenväxlare och var tredje år för värmeväxlare.

Teknisk besiktning

Vi börjar alltid med en genomgående besiktning av växlaren där vi mäter effektiviteten och verkningsgraden. Efter detta gör vi ett omfattande vätskeprov. Detta görs alltid direkt på plats då ett vätskeprov aldrig får vara mer än två minuter gammalt för att ge rättvisa siffror. Vi mäter bland annat syrehalt, surhetsgrad och systemvätskans konduktivitet. Efter den tekniska besiktningen lämnar vi ett utförligt åtgärdsförslag.

Effektiv rengöring

Svensk Energiförbättrings CIP-system ansluts direkt till dina värmeväxlar- eller separationsanslutningar som cirkulerar vätskan i systemet och effektivt avlägsnar beläggningar, produktavlagringar och biologiska beläggningar. Detta lämnar processytorna rena och återställer utrustningens prestanda. Allt görs på plats – inga driftstopp!

Serviceavtal

Den allmänna uppfattningen är att schemaläggning av planerat underhåll kostar mycket mindre än att utrustningen går sönder. Det är därför som Svensk Energiförbättrings driftsavtal är ett prisvärt alternativt till reaktivt underhåll.

Våra serviceavtal skräddarsys så att de täcker exakt det du behöver. Beroende på dina önskemål kan vi enkelt utföra rutinservice vid regelbundna intervall och till fasta priser, annars kan vi definiera servicens vem, vad, när och olika hur för att uppnå dina specifika prestandamål.

Med Svensk Energiförbättrings service kan du njuta av total trygghet under utrustningens hela livslängd.

Vanliga frågor och svar..

Det finns många olika typer av värmeväxlare. Men i regel kan man räkna med en dag.

Värmeväxlare stängs av vid CIP rengöringen.

Vid CIP rengöring behöver man inte demontera värmeväxlare, men om man ska byta ut plattor, packningar eller dylikt måste värmeväxlare demonteras.

Efter att värmeväxlaren blivit rengjord, blir effekten och värmeöverföringen optimala det blir en klar energibesparing. Det minskar även risken för straffavgifter från Energibolagen (som de tar ut om man skickar tillbaka för varmt returvatten). Vilket man ofta gör om värmeväxlaren är för smutsad.